Bemutatkozás

   A zeneoktatás Dányban 1961-ben kezdődött a helyi művelődési házban. Egy budapesti zenetanár – Kontra Antal tartott oktatást heti két alkalommal. Ebben az időben a dányi gyerekek tangóharmonikán, hegedűn és gitáron tanulhattak. Ez a fajta zeneoktatás mintegy 20 éven át zajlott a községben, majd a 80-as évek elején maradt abba, amikor Kontra Antal befejezte a dányi gyerekek tanítását, és mivel a helyére nem jött senki, ezért a tanítás megszakadt. A község vezetése néhány év szünet után 1988-ban újraindította a zeneiskolai oktatást, de most már állami formában, a Gödöllői zeneiskola kihelyezett tagozataként. Majd 4 év ilyen formájú tevékenység után 1992-ben nyílt lehetőség egy önálló, önkormányzati fenntartású zeneiskola létrehozására. Ekkor indult el a fúvós oktatás a községben, és ekkor költözött a faluba Katrin Zsolt klarinéttanár, aki a kezdetekben klarinétot, szaxofont, furulyát és fuvolát oktatott. Néhány év után felmerült a lehetősége egy zenekar létrehozásának, ezért rézfúvós hangszerek oktatása is elkezdődött, majd jöttek az ütőhangszerek, és 1997-ben megalakulhatott a Dányi Ifjúsági Fúvószenekar.

   Az első két évben 18 fővel működött az együttes, a repertoárban nagyon egyszerű dalocskák, rövid indulók szerepeltek, csupa olyan könnyű darab, amivel a kezdeti lépéseket meg lehet tenni, amivel egységesíteni lehet a zenekari hangzást.

   Az elkövetkező években egyre látványosabban bővült a zenekar létszáma, egyre változatosabb lett a hangszerek összetétele. A környékbeli települések zeneiskoláiban tanuló növendékek helyben nem lévén fúvószenekar, a Dányi fúvószenekarhoz csatlakoztak vállalva a heti egyszeri átutazást a próbákra, illetve az esetleges fellépésekre való érkezést. A legtöbben a Kókai zeneiskolából érkeztek, de csatlakoztak a zenekarhoz Sülysápról, Isaszegről és Gödöllőről érkezett zenészek is.

   A zenekar jelen pillanatban 60 fős tagságot számlál, az alapító tagok mellett nagyon sok ifjó tehetség csatlakozik a csapathoz évről évre köszönhetően a Dányi Alapfokú Művészeti Iskola munkájának.

Repertoár

   A zenekar repertoárjában megtalálhatóak a hagyományos magyar és külföldi indulók, könnyűzenei, tánczenei átiratok, komolyzenei átiratok, operanyitányok, filmzenék, koncertfúvós darabok, fúvószenekarra komponált koncertdarabok.

Nagyobb fesztiválok, versenyek:

 • Fúvószenekari találkozó – Veresegyház (2000),
 • Fúvószenekarok találkozója – Nagymaros (2001, 2002),
 • Fúvószenekari Fesztivál – Szob (2003),
 • Zenekarok találkozója – Nagykőrös (2003),
 • Nemzetközi Fúvószenekari Találkozó és Várfesztivál – Sárvár (2003),
 • Fúvószenekari találkozó – Kiskunlacháza (2004, 2005, 2006),
 • Jam Session Fesztivál – Sóskút (2004),
 • Wind Session Fesztivál – Biatorbágy (2005),
 • Wind Session Fesztivál – Budakeszi (2006),
 • Wind Session Fesztivál – Etyek (2007),
 • Fúvószenekari találkozó – Gödöllő (2008),
 • Jubileumi Fesztivál – Sóskút (2009),
 • Fúvószenekari és Mazsorett Fesztivál – Siófok (2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2011),
 • Térzenefesztivál – Balatonföldvár  (2009, 2010),
 • WASBE Fúvószenekari verseny – Balatonföldvár (2010) – III.hely
 • Fúvószenekarok találkozója – Csorna (2011)
 • Művészeti Fesztivál – Siófok (2012)
 • DIF-15. Jubileumi Fúvószenekari találkozó – Dány (2012)
 • Nemzetközi Fúvószenekari verseny – Gmina Kozy, Lengyelország (2013) – II. hely, különdíj.
 • V.Fúvószenekari találkozó - Gödöllő (2014)
 • Jubileumi fesztivál - Sóskút (2014)
 • Fúvószenekari találkozó - Pécel (2015)
 • Fúvószenekari találkozó - Csömör (2016)
 • Fúvószenekari találkozó - Szeged (2017)
 • DIF-20. Jubileumi Fúvószenekari találkozó - Dány (2017)
 • Ászok Fesztivál - Ráckeve (2017)
 • Zenekari találkozó - Nagymaros (2018)

Az első minősítés.

   A zenekar első minősítő koncertje 2003. január 4-én volt, ekkor ünnepelték fennállásuk 5. évfordulóját. Két kategóriában zajlott a minősítés, Koncertfúvós kategóriában „B” fokozatban Arany minősítést, Show kategóriában „C” fokozatban Kiemelt Arany minősítést értek el. A minősítő koncert anyagát stúdióban is feldolgozták, és a zenekar megjelentette első lemezét „Festmusik” címmel. A lemezkiadás teljes költségét Dány község Önkormányzata biztosította.

A második minősítés.

   A második minősítésre a zenekar fennállásának 10. évfordulóján került sor 2008. április 19-én. Mindkét kategóriában „C” fokozatban került sor a minősítésre. Az eredmény: Koncertfúvós kategóriában Arany minősítést, Show kategóriában Kiemelt Arany minősítést ért el az együttes.

A harmadik minősítés.

   2012. december 22-én került sor a zenekar harmadik minősítésére. Ezen a koncerten is az elmúlt öt év legsikeresebb darabjai lettek összeválogatva. A kemény munka pedig meghozta a gyümölcsét: Koncertfúvós kategóriában 87 ponttal Arany minősítést, Show kategóriában pedig 98 ponttal Kiemelt Arany minősítést kapott az együttes.

Külföldi utak.

2002 áprilisában Szlovákiába utazott a zenekar. Négy település (Köbölkút, Szőgyén, Kéménd, Búcs) meghívásának tettek eleget. A programban menetzene, ünnepi műsorok, koszorúzások és koncertek szerepeltek.

2002 szeptemberében Erdélyben vendégszerepeltek. Dány testvértelepülése – Gyergyócsomafalva látta vendégül néhány napra a csapatot.

2011 áprilisában Franciaországba – Gerardmerbe utazott az együttes. A Kelet Franciaországi városkában két évente megrendezett „Nárcisz karneválon” (Féte des Jonquilles) Magyarországot a Dányi fúvószenekar és a Siófoki mazsorettek képviselték.

2011 szeptemberében a zenekar hat napot töltött Görögországban, a napfényes Sartiban. A tengerparti koncertek mellett jutott idő a kikapcsolódásra is.

2013 június. Nemzetközi Fúvószenekari verseny – Gmina Kozy, Lengyelország.

2014 augusztusában ismét eljutottunk Sartiba, Görögországba. Koncerteztünk, kirándultunk, fürödtünk és pihentünk.

2015 augusztusában Horvátországba utaztunk koncertezni és kirándulni. Koncerteztünk Cavtat-ban, kirándultunk Dubrovnik-ban.

2016 júliusában Felvidéki Testvértelepülésünkön, Lukanényén kocerteztünk.

2017 júniusában Erdélyi Testvértelepülésünkre, Gyergyócsomafalvára látogattunk. Koncerteztünk és nagyokat kirándultunk

2017-ben ünnepelte zenekarunk fennállásának 20.-ik évfordulóját, melyet két nagy koncerttel ünnepeltük meg. Május 7.-én komolyzenei koncertet adtunk, melyen régi vágyunk teljesült: Eljátszhattuk Smetana "Moldva" c. darabját, Csajkovszkij "1812" c. nyitányát valamint Mussorgsky "Egy kiállítás képei" c. zongora ciklusának zenekari változatát. Majd december 16.-án egy nagyszabású jubileumi koncertet adtunk, ahol az elmúlt 20 év legsikeresebb darabjaiból válogattunk.

2018 októberében Horvátországba utazott együttesünk. Ellátogattunk Fiumébe, Rovinjba, Pulába, és koncerteztünk Porecben.

Egyesület.

   2009-ben a zenekar levált a Dányi zeneiskoláról, és azóta egyesületi formában végzi a munkáját. A Dányi Fúvószenekari Egyesület 2012 óta jogosult fogadni az adó 1%-at. Az Egyesület elnöke – Baglyas Gellért.

   A zenekar karmestere és művészeti vezetője a Dányi Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója és klarinéttanára – Katrin Zsolt