Bemutatkozás

   A zeneoktatás Dányban 1961-ben kezdődött a helyi művelődési házban. Egy budapesti zenetanár – Kontra Antal tartott oktatást heti két alkalommal. Ebben az időben a dányi gyerekek tangóharmonikán, hegedűn és gitáron tanulhattak. Ez a fajta zeneoktatás mintegy 20 éven át zajlott a községben, majd a 80-as évek elején maradt abba, amikor Kontra Antal befejezte a dányi gyerekek tanítását, és mivel a helyére nem jött senki, ezért a tanítás megszakadt. A község vezetése néhány év szünet után 1988-ban újraindította a zeneiskolai oktatást, de most már állami formában, a Gödöllői zeneiskola kihelyezett tagozataként. Majd 4 év ilyen formájú tevékenység után 1992-ben nyílt lehetőség egy önálló, önkormányzati fenntartású zeneiskola létrehozására. Ekkor indult el a fúvós oktatás a községben, és ekkor költözött a faluba Katrin Zsolt klarinéttanár, aki a kezdetekben klarinétot, szaxofont, furulyát és fuvolát oktatott. Néhány év után felmerült a lehetősége egy zenekar létrehozásának, ezért rézfúvós hangszerek oktatása is elkezdődött, majd jöttek az ütőhangszerek, és 1997-ben megalakulhatott a Dányi Ifjúsági Fúvószenekar.

   Az első két évben 18 fővel működött az együttes, a repertoárban nagyon egyszerű dalocskák, rövid indulók szerepeltek, csupa olyan könnyű darab, amivel a kezdeti lépéseket meg lehet tenni, amivel egységesíteni lehet a zenekari hangzást.

   Az elkövetkező években egyre látványosabban bővült a zenekar létszáma, egyre változatosabb lett a hangszerek összetétele. A környékbeli települések zeneiskoláiban tanuló növendékek helyben nem lévén fúvószenekar, a Dányi fúvószenekarhoz csatlakoztak vállalva a heti egyszeri átutazást a próbákra, illetve az esetleges fellépésekre való érkezést. A legtöbben a Kókai zeneiskolából érkeztek, de csatlakoztak a zenekarhoz Sülysápról, Isaszegről és Gödöllőről érkezett zenészek is.

   A zenekar jelen pillanatban 60 fős tagságot számlál, az alapító tagok mellett nagyon sok ifjó tehetség csatlakozik a csapathoz évről évre köszönhetően a Dányi Alapfokú Művészeti Iskola munkájának.

Repertoár

   A zenekar repertoárjában megtalálhatóak a hagyományos magyar és külföldi indulók, könnyűzenei, tánczenei átiratok, komolyzenei átiratok, operanyitányok, filmzenék, koncertfúvós darabok, fúvószenekarra komponált koncertdarabok.

Nagyobb fesztiválok, versenyek:

 • Fúvószenekari találkozó – Veresegyház (2000),
 • Fúvószenekarok találkozója – Nagymaros (2001, 2002),
 • Fúvószenekari Fesztivál – Szob (2003),
 • Zenekarok találkozója – Nagykőrös (2003),
 • Nemzetközi Fúvószenekari Találkozó és Várfesztivál – Sárvár (2003),
 • Fúvószenekari találkozó – Kiskunlacháza (2004, 2005, 2006),
 • Jam Session Fesztivál – Sóskút (2004),
 • Wind Session Fesztivál – Biatorbágy (2005),
 • Wind Session Fesztivál – Budakeszi (2006),
 • Wind Session Fesztivál – Etyek (2007),
 • Fúvószenekari találkozó – Gödöllő (2008),
 • Jubileumi Fesztivál – Sóskút (2009),
 • Fúvószenekari és Mazsorett Fesztivál – Siófok (2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2011),
 • Térzenefesztivál – Balatonföldvár  (2009, 2010),
 • WASBE Fúvószenekari verseny – Balatonföldvár (2010) – III.hely
 • Fúvószenekarok találkozója – Csorna (2011)
 • Művészeti Fesztivál – Siófok (2012)
 • DIF-15. Jubileumi Fúvószenekari találkozó – Dány (2012)
 • Nemzetközi Fúvószenekari verseny – Gmina Kozy, Lengyelország (2013) – II. hely, különdíj.
 • V.Fúvószenekari találkozó - Gödöllő (2014)
 • Jubileumi fesztivál - Sóskút (2014)
 • Fúvószenekari találkozó - Pécel (2015)
 • Fúvószenekari találkozó - Csömör (2016)
 • Fúvószenekari találkozó - Szeged (2017)
 • DIF-20. Jubileumi Fúvószenekari találkozó - Dány (2017)
 • Ászok Fesztivál - Ráckeve (2017)
 • Zenekari találkozó - Nagymaros (2018)
 • Jubileumi fesztivál - Sóskút (2019)
 • Fúvószenekari találkozó - Gödöllő (2022)

Az első minősítés.

   A zenekar első minősítő koncertje 2003. január 4-én volt, ekkor ünnepelték fennállásuk 5. évfordulóját. Két kategóriában zajlott a minősítés, Koncertfúvós kategóriában „B” fokozatban Arany minősítést, Show kategóriában „C” fokozatban Kiemelt Arany minősítést értek el. A minősítő koncert anyagát stúdióban is feldolgozták, és a zenekar megjelentette első lemezét „Festmusik” címmel. A lemezkiadás teljes költségét Dány község Önkormányzata biztosította.

A második minősítés.

   A második minősítésre a zenekar fennállásának 10. évfordulóján került sor 2008. április 19-én. Mindkét kategóriában „C” fokozatban került sor a minősítésre. Az eredmény: Koncertfúvós kategóriában Arany minősítést, Show kategóriában Kiemelt Arany minősítést ért el az együttes.

A harmadik minősítés.

   2012. december 22-én került sor a zenekar harmadik minősítésére. Ezen a koncerten is az elmúlt öt év legsikeresebb darabjai lettek összeválogatva. A kemény munka pedig meghozta a gyümölcsét: Koncertfúvós kategóriában 87 ponttal Arany minősítést, Show kategóriában pedig 98 ponttal Kiemelt Arany minősítést kapott az együttes.

Külföldi utak.

2002 áprilisában Szlovákiába utazott a zenekar. Négy település (Köbölkút, Szőgyén, Kéménd, Búcs) meghívásának tettek eleget. A programban menetzene, ünnepi műsorok, koszorúzások és koncertek szerepeltek.

2002 szeptemberében Erdélyben vendégszerepeltek. Dány testvértelepülése – Gyergyócsomafalva látta vendégül néhány napra a csapatot.

2011 áprilisában Franciaországba – Gerardmerbe utazott az együttes. A Kelet Franciaországi városkában két évente megrendezett „Nárcisz karneválon” (Féte des Jonquilles) Magyarországot a Dányi fúvószenekar és a Siófoki mazsorettek képviselték.

2011 szeptemberében a zenekar hat napot töltött Görögországban, a napfényes Sartiban. A tengerparti koncertek mellett jutott idő a kikapcsolódásra is.

2013 június. Nemzetközi Fúvószenekari verseny – Gmina Kozy, Lengyelország.

2014 augusztusában ismét eljutottunk Sartiba, Görögországba. Koncerteztünk, kirándultunk, fürödtünk és pihentünk.

2015 augusztusában Horvátországba utaztunk koncertezni és kirándulni. Koncerteztünk Cavtat-ban, kirándultunk Dubrovnik-ban.

2016 júliusában Felvidéki Testvértelepülésünkön, Lukanényén kocerteztünk.

2017 júniusában Erdélyi Testvértelepülésünkre, Gyergyócsomafalvára látogattunk. Koncerteztünk és nagyokat kirándultunk

2017-ben ünnepelte zenekarunk fennállásának 20.-ik évfordulóját, melyet két nagy koncerttel ünnepeltük meg. Május 7.-én komolyzenei koncertet adtunk, melyen régi vágyunk teljesült: Eljátszhattuk Smetana "Moldva" c. darabját, Csajkovszkij "1812" c. nyitányát valamint Mussorgsky "Egy kiállítás képei" c. zongora ciklusának zenekari változatát. Majd december 16.-án egy nagyszabású jubileumi koncertet adtunk, ahol az elmúlt 20 év legsikeresebb darabjaiból válogattunk.

2018 októberében Horvátországba utazott együttesünk. Ellátogattunk Fiumébe, Rovinjba, Pulába, és koncerteztünk Porecben.

2019 szeptemberében Szlovénia és Olaszország érintésével Horvátországba utaztunk. Kirándultunk Ljubljanában, Triesztben és Piranban, és kétszer felléptünk Umagban.

2022 július. Toscana Music Festival - Montecatini (Olaszország)

Egyesület.

   2009-ben a zenekar levált a Dányi zeneiskoláról, és azóta egyesületi formában végzi a munkáját. A Dányi Fúvószenekari Egyesület 2012 óta jogosult fogadni az adó 1%-at. Az Egyesület elnöke – Baglyas Gellért.

   A zenekar karmestere és művészeti vezetője a Dányi Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója és klarinéttanára – Katrin Zsolt